Peyami Safa'nın Hayatı
Peyami Safa, 2 Nisan 1899'da İstanbul'da doğmuştur. Şair İsmail Safa'nın oğlu olan Peyami Safa, daha çok psikolojik romanlarıyla tanınır. Babası Sivas'ta sürgündeyken vefat eden Peyami Safa, yoksulluk ve dokuz yaşındayken yakalandığı kemik veremi hastalığı nedeniyle düzenli bir eğitim alamamıştır. Bir yandan çalışırken bir yandan da kendi kendini yetiştiren sanatçı hayatını yazdığı yazılarla kazanmaya çalışmıştır. Verdiği eserlerle Türk edebiyatının ve düşünce dünyamızın en önemli isimlerinden biri olan yazar, 15 Haziran 1961'de vefat etmiştir.
Peyami Safa'nın Edebî Kişiliği
Türk edebiyatının ve düşünce dünyamızın en önemli isimlerinden biri olmayı başaran Peyami Safa, para kaygısıyla yazmış olduğu yazılarında annesi Server Bedia'nın adından ilham alarak oluşturduğu "Server Bedii" takma adını kullanmış ve bu adla yazdığı "Cingöz Recai" isimli polisiye romanlarıyla dikkat çekmiştir.
Edebiyat, sanat, psikoloji, felsefe, sosyoloji gibi birçok değişik alanda kaleme aldığı yazılarla çok yönlü bir yazar olmayı başarabilen Peyami Safa, bu yönüyle edebiyatımızda ses getirmiştir.
Küçükken sağ kolunda çıkan kemik veremi hastalığı nedeniyle kendisini ilaçların, doktorların, hasta bakıcılarının arasında bulan Peyami Safa, geçirdiği bu zor günleri otobiyografik romanı "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu"nda derin psikolojik tahlillerle anlatmıştır.
"Fatih-Harbiye" adlı romanında ise Doğu-Batı çatışmasını bir aşk teması etrafında ele alır.
Peyami Safa'nın Eserleri
Roman:
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu,
Matmazel Noraliya'nın Koltuğu,
Fatih-Harbiye,
Canan,
Şimşek,
Sözde Kızlar,
Atilla,
Mahşer,
Bir Tereddüdün Romanı,
Yalnızız,
Biz İnsanlar,
Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü,
Gençliğimiz
İnceleme-Deneme:
Eğitim-Gençlik-Üniversite,
Türk İnkılabına Bakışlar,
Felsefi Buhran,
Nasyonalizm,
Mistisizm,
Millet ve İnsan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder