Hikâyemizin başkahramanı Nick yani başka bir deyişle Nicholas Allen... Andrew Clements hikâyenin başlangıcında Nick'ten şöyle bahseder:
"Lincoln İlkokulu'ndaki çocuklarla öğretmenlerden - harbiden kötü, harbiden akıllı ve harbiden iyi çocukları içeren- üç liste yapmalarını isteseniz, Nick Allen bunların hiçbirinde yer almazdı. Nick tamamen kendine özgüydü ve herkes de bunu bilirdi.
Peki, Nick bir baş belası mıydı? Öyle de denemez. Kesin olan şuydu: Nick Allen'in her zaman bir dolu fikri vardı ve onları kullanmayı iyi bilirdi." (Sayfa 11)
Ve tabii ki hikâyemizin olmazsa olmazı Bayan Granger... Kendisi ciddi bir şöhret sahibiydi ve adeta sözlüklere âşıktı:
"Ama Bayan Granger sözlüğe bayılmak ne kelime, sözlüğe âşıktı - neredeyse ona tapıyordu. Ödev verdiği haftalık sözcük Listesi en az otuz beş sözcükten oluşurdu.
(...)
Bayan Granger sınıfın arka tarafındaki bir rafta tam takım otuz sözlük bulundururdu. Ama onun gözdesi ve övünç kaynağı, evrende ne kadar sözcük varsa içeren, ancak iki çocuğun birlikte taşıyabildiği o devasa sözlüklerden biriydi. Sınıfının ön tarafında, sunak taşına benzeyen kendi küçük masası üstünde dururdu bu dev sözlük. (Sayfa 18-20)
Beşinci sınıfta olan ve sorduğu sorularla ders kaynatmakta üstüne olmayan Nick ile dil bilgisi öğretmeni Bayan Granger arasında meydana gelen tatlı bir "sözcük savaşı"nı konu alan muhteşem bir eser... Kalem yerine" findel" demeye başlayan Nick'in bulduğu yeni kelime okulda, kasabada yayılır ve gazete ve televizyonlara konu olur. Nick'in "kalem" yerine bulduğu bu ilginç kelime tahmin edilemeyecek sonuçlara yol açacaktır.
Büyük-küçük herkesin rahatlıkla okuyabileceği eğlenceli bir eser olan "Bunun Adı Findel"i kesinlikle okumanızı tavsiye ediyoruz.
Kaynak: Andrew Clements, Bunun Adı Findel, Günışığı Kitaplığı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder