5 Ekim 2019 Cumartesi

Kalıcı Öğrenmeler İçin Araştırma-İnceleme Stratejisi


Eğitim-öğretim sürecinde hedeflere ulaşmak ve bilgi ve beceride çağı yakalayabilmek için öğrencilerin kalıcı öğrenmeler gerçekleştirmesi şarttır. Kalıcı öğrenmeler için en uygun strateji ise araştırma inceleme stratejisidir. 

John Dewey tarafından geliştirilen ve öğrenci merkezli bir strateji olan araştırma-inceleme stratejisi adından da anlaşılacağı üzere öğrenmelerin araştırmaya ve incelemeye dayalı olarak gerçekleştiği bir stratejidir. Bu stratejide amaç, öğrencilerin gerçek yaşam problemlerini problem çözme basamaklarını kullanarak çözmesidir. Başka bir deyişle bu strateji öğrenciyi yaşama hazırlar ve öğrenci yaşamı boyunca karşılaştığı problemleri çözmede izleyeceği yolu öğrenir.

Araştırma-inceleme stratejisinde seçilen problemler öğrencinin günlük hayatta karşılaşabileceği türden olmalı ve öğrencide merak uyandırmalıdır. Öğrencide merak uyandırmayan problemler dersin verimliliğini olumsuz bir şekilde etkiler.

Araştırma-inceleme stratejisi, sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklere uygun bir stratejidir. Gezi, gözlem, proje, örnek olay, deney gibi yöntem ve tekniklere bu stratejide yer verilir ve kullanılan bu yöntem ve teknikler öğrencilerin kalıcı öğrenmeler elde etmesinde büyük rol oynar.

Öğretmenler bu stratejide öğrencilere rehberlik eder. Öğrenciler ise bu stratejide aktiftir. Aktif oldukları için de kalıcı öğrenmeler elde ederler. Araştırma-inceleme stratejisi bireye analitik düşünme becerisini ve bilimsel düşünme alışkanlığını kazandırır.

Araştırma-inceleme stratejisinin sınırlılıkları da vardır. Bu strateji uzun zaman alabilir ve maliyetli olabilir. Öğretmen bu stratejide dersin ve konunun sınırlarını iyi çizmelidir. Aksi takdirde hedeften sapmalar görülebilir. Her yaş düzeyi ve her konunun öğretimi için uygun değildir.

Araştırma-İnceleme Stratejisinde Aşamalar 

1) Problemin farkına varma ve problemi sınırlama
2) Problemin çözümü için kaynak tarama ve bilgi toplama
3) Çözüm için hipotezler kurma
4) Hipotezleri test etmek için kanıt toplama ve uygun araç-gereçleri hazırlama
5) Hipotezlerin test edilmesi / çözüm yollarının uygulanması
6) Sonuca ulaşma ve ulaşılan sonucu değerlendirme

Değerli okurlarımız; kalıcı öğrenmeler elde edebilmek, bilimsel düşünme alışkanlığı kazanabilmek ve gerçek yaşam problemlerini çözebilmek için araştırma-inceleme stratejisi en uygun stratejidir. Biz de bunun bilincinde olarak bu yazımızda "kalıcı öğrenmeler için araştırma-inceleme stratejisi" konusunu ele aldık. Bir başka yazımızda görüşmek üzere. Herkese huzurlu, mutlu ve sağlıklı günler...

10 yorum:

  1. Egitim de ögrenme sürecini maddeler halinde yazmanız harika olmuş

    YanıtlaSil
  2. Araştırma inceleme stratejisi çok faydalı bir strateji Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Hayata dair problemlerin çözümünde araştırma-inceleme stratejisi en değerli olan stratejidir çünkü böylece kalıcı öğrenme gerçekleşmiş, çözüm içselleştirilmiş olur. Teşekkürler, bu değerli açıklamalar için.

    YanıtlaSil
  4. kalıcı öğrenmenin sağlanması nasıl da önemli bir konu yine çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Önce biz öğretmenler bağlantı kurmayı öğrensek yaşamın kendisiyle o zaman çocuklarında işi kolaylaşacak :)

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık. Okulda gördüğüm kadar ayrıntılı olmuş neredeyse :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel yöntemler. Uzun zamandir zamandiinizi göremedim ☺️

    YanıtlaSil
  7. Çocuklar meraklıdır zaten. Araştırma ile öğrenme stretejisi oldukça etkili bir yöntem.

    YanıtlaSil
  8. Kıymetli İbrahim hocam nasılsınız? Nerelerdesiniz? Sizden bir süre haber alamadım. Merak ettim.Sağlığınız keyfiniz iyidir diye düşünüyorum. Şöyle güzel maç yorumlarınızı özledim hocam. Bir ses verin hele..

    YanıtlaSil
  9. Dokunarak pratik uygulanan aaştırma-incemele stratijisini ,e-öğretimle sağlamak pek mümkün dgözükmüyor,işte bu yüzden bu önemli..😊

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar