12 Ağustos 2020 Çarşamba

Kartopu Tekniği Nedir?


Öğrenciler arasındaki iletişimi, etkileşimi ve bilgi paylaşımını artırmak amacıyla uygulanan tekniğe kartopu tekniği denir.

Kartopu Tekniği Nasıl Uygulanır? 

-Önce bir konu ya da problem belirlenir ve öğretmen belirlenen konu veya problem hakkında öğrencilerden öncelikle bireysel olarak düşünmelerini ister.
-Daha sonra ikili gruplar oluşturulur ve iki öğrenci bir araya gelir ve görüşlerini birbirlerine iletirler.
-Sonraki aşamada dörderli gruplar oluşturulur ve ikili gruplarda ortaya konan görüşler dörderli gruplarda değerlendirilir.
-Sonra sekizerli gruplar oluşturularak ortaya konan bilgilerin ve görüşlerin bir kartopu gibi büyümeleri sağlanır.
-"Bilgi paylaştıkça çoğalır." anlayışının hakim olduğu bu teknikte süreç, görüşlerin değerlendirilmesi ve ortak bir karara varılmasıyla tamamlanır.

"Köşeleme ya da Köşelenme Tekniği Nedir?" adlı yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz. 
"Bilişsel Çıraklık Tekniği Nedir?" adlı yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz. 

Kartopu Tekniği Örnek Etkinlik 

Öğretmen, fen bilimleri dersinde öğrencilerine "Soğan doğrarken neden gözlerimiz yaşarır?" şeklinde bir soru sorar. Öğretmen öncelikle herkesten bunu tek başlarına düşünmelerini ister. Daha sonra ikili gruplar oluşturulur ve iki öğrenci görüşlerini birbirleriyle paylaşır. Sonraki aşamada dörtlü gruplar oluşturularak görüşler karşılaştırılır, sürecin sonunda ise sekizli gruplar oluşturulur ve değerlendirme yapılarak karara varılır.

ÖNEMLİ: Tek kişi (bireysel)-ikişerli grup-dörderli grup-sekizerli grup (Kartopu gibi büyüyor ve bilgi paylaştıkça çoğalıyor.) 

Değerli okurlarımız, bu yazımızda öğrenciler arasındaki etkileşimi ve bilgi paylaşımını artırma amacı taşıyan kartopu tekniği hakkında bilgi verdik. Herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler diliyoruz.

2 yorum:

  1. Avusturyada okullarda uygulanıyor kartopu dendiğini bilmiyordum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm sınıf düzeylerinde uygulanabilecek bir teknik kartopu tekniği. Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil

Popüler Yayınlar