14 Ağustos 2020 Cuma

İstasyon Tekniği Nedir?


Öğretim sürecinde öğrencilerin düşünme becerilerini ve üretkenliklerini geliştirici bazı tekniklere yer verilir. Bu tekniklerden birisi de istasyon tekniğidir. Bu yazımızda istasyon tekniğini açıklayıp bu tekniğin yararlarını ve sınırlılıklarını anlatmaya çalışacağız.

Başlanmış bir işe katkı sunma ya da başlanmış bir işi bitirme amacı taşıyan istasyon tekniğinde her istasyon farklı bir etkinliği içerir. Sınıf gruplara ayrılarak istasyonlar oluşturulur ve istasyonlarda slogan yazma, makale ya da deneme yazma. şiir ya da öykü yazma, şarkı sözü yazma, afiş hazırlama, resim yapma vb. etkinlikler yapılır. İsterseniz bu tekniği örnek bir etkinlikle açıklayalım:

İstasyon Tekniği Örnek Etkinlik: 

Bir Türkçe öğretmeni, dersinde bilim ve teknolojiye yönelik bir metin işleyecektir. Öğretmen, bu kapsamda öğrencilerinin düşünme becerilerini ve üretme özelliklerini geliştirmek amacıyla bir etkinlik düzenlemeye karar verir. Etkinliğin başında öğretmen öğrencilerine "Teknolojinin yararları ve zararları nelerdir?" sorusunu sormuş ve öğrencilerinden bu soruya yönelik düşünmelerini istemiştir. Öğretmen daha sonra sınıfı dört gruba ayırmıştır. Birinci grup konuyla ilgili makale yazmış, ikinci grup öykü yazmış, üçüncü grup resim yapmış, dördüncü grup ise afiş hazırlamıştır. Gruplar verilen sürenin sonunda çalışmalarını kendi sıralarında bırakarak yer değiştirmişler ve çalışmalara birbirlerinin kaldığı yerden devam etmişlerdir. Çalışmanın sonunda ise daha önceden belirlenen istasyon şefleri ortaya konan ürünleri toplamışlar ve sınıfa sunmuşlardır. 

İstasyon tekniğinde gruplar oluşturulurken birbirlerinden farklı özelliklere sahip öğrencilerin bir araya getirilmesine dikkat edilmeli yani başka bir deyişle heterojen gruplar oluşturulmalıdır. İstasyonlardaki çalışma süreleri de çalışmanın konusuna, öğrencilerin seviyesine ve dersin süresine göre belirlenmelidir.

İstasyon Tekniğinin Yararları 

-Öğrenci merkezli bir teknik olduğu için öğrencilerin sürece aktif olarak katılmalarına olanak tanır.
-İstasyon tekniği, öğrencilerin becerilerini sergilemesine olanak tanıdığı için öğrencilerde bulunan özel yeteneklerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunur.
-Öğrenciler arasındaki iletişimi ve iş birliğini güçlendirir.
-Öğrencilerin düşünme becerilerini ve üretkenliklerini geliştirir. Ortaya bir ürün koyan öğrencilerin olumlu hisler geliştirmesini sağlar.
-Teknik, içerisinde ilgi çekici etkinlikleri barındırdığı için derse katılmak istemeyen öğrencilerin de sürece aktif katılımını sağlar.
-Öğrencilerin farklı zekâ alanlarını kullanmalarına olanak tanır.

İstasyon Tekniğinin Sınırlılıkları 

-Sınıfta gürültülü bir ortam oluşabileceği için etkinliği tüm sınıfa uygulamak mümkün olmayabilir.
-Gruplarda yer alan tüm öğrenciler ortaya konan ürünlere aynı derecede katkıda bulunamayabilir. Başka bir deyişle gruplardaki öğrencilerden bazıları süreçte pasif kalabilirler.

Değerli okurlarımız, bu yazımızda istasyon tekniğinin yararları ve sınırlılıkları üzerinde durup bu tekniği bir örnek durumla açıklamaya çalıştık. Başka bir yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın.





5 yorum:

  1. İstasyon da her etkinlik masasında bir şef öğrenci var mı acaba

    YanıtlaSil
  2. her sınıf düzeyi için uygulanabilir değil mi?
    ben 2. sınıf öğrencileri için ders planında kullanacağım da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenci seviyelerine göre uyarlayıp uygulayabilirsiniz.

      Sil

Popüler Yayınlar