Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda eğitimin tanımını yapıp eğitim hakkında birkaç konuya değinmek istedim. İsterseniz başlayalım.
Eğitimin birçok tanımını yapabiliriz. Yapabileceğimiz, aklımıza gelen tanımlar ise şunlardır:
1) Basit bir tanım yapacak olursak: Eğitim davranış değiştirme sürecidir. Ancak bu davranış değişikliğinin istendik yani olumlu yönde olması gerekir.
2) Eğitim, önceden belirlenmiş hedeflere göre bireyin yetiştirilmesi sürecidir.
3) Eğitim, bireye toplumsal hayata uyum sağlayabilmesi ve bu düzen içerisinde rahatça yaşayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin kazandırıldığı bir süreçtir.
Yukarıda üç tane tanım verdim. Ancak bu tanımlar dışında genel bir tanım var ki akademik kaynakların hemen hepsinde bu tanıma rastlarız. Bu tanım ise Ertürk'ün tanımıdır:
"Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla, kasıtlı olarak, istendik yönde değişiklik meydana getirme süreci"
Bu tanıma baktığımızda anahtar kelime gruplarının "kendi yaşantısı yoluyla", "kasıtlı olarak", ve "istendik yönde değişiklik" olduğunu görüyoruz.
Peki, tanımımızı yaptıktan sonra başka neler söyleyebiliriz eğitim hakkında? Şimdi bunları sıralayalım:
1) Eğitim sürecinin sonunda bireyin davranışında mutlaka bir değişme olmalı. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu değişmenin olumlu yönde olması gerekir. Yani başka bir deyişle eğitimin amacı bireye olumlu davranışlar kazandırmaktır.
2) Eğitimde kesinlikle bir amaç ya da kazanım vardır. Eğitim sürecindeki hedef ise bu kazanımları gerçekleştirmektir.
3) Eğitim bireyi her yönden geliştirir. "Her yönden" derken bunu biraz açmak istiyorum: Davranışçı yaklaşıma göre düzenlenen bir eğitim programında hedef genellikle bireyi sadece zihinsel yönden geliştirmekti. Ülkemizde eskiden uygulanan bu yaklaşıma göre birey sadece zihinsel yönden geliştiriliyor, bireyin diğer yönleri göz ardı ediliyordu. Ancak şu an uygulanan yapılandırmacı yaklaşıma göre hedef öğrencileri zihinsel, fiziksel, ruhsal vb. yönlerden geliştirmektir. Yani şu anki anlayışa göre temel amaç bireyleri bilişsel, duyuşsal ve psikomotor beceriler bakımından başka bir deyişle bütün olarak geliştirmektir.
4) Eğitim bireyi hayata hazırlar. Yaşam için gerekli olan bilgi ve becerileri bireye kazandırır.
"Eğitim nedir?" sorusuna verebileceğimiz birçok cevap var aslında. Daha fazlası için Kaliteli Eğitimin İnsana Kazandırdığı 20 Önemli Nitelik adlı makaleme bakabilirsiniz.
Foto Kaynak: https://images.pexels.com/photos/207665/
Ülkemizde ne yazık ki eğitimin yerini öğretim aldı.Sınavlar,yarışmalar,ösym,öss,ales....
YanıtlaSilKPSS,ÖABT,DGS ve mülakatlar da var tabii... Teşekkürler yorumunuz için :)
SilBu faydalı paylaşımınız için teşekkürler.
YanıtlaSilOkuduğunuz için ben teşekkür ederim :)
SilEğitim üzerine etkin bir içerik olmuş eğitim almak değil eğitim uygulamak önemli..
YanıtlaSilHaklısınız iş uygulamada bitiyor. Teşekkürler yorumunuz için :)
SilEğitim sistemimiz maalesef berbat durumda. Ezbere dayalı bir sistemde çocuklar ne kadar başarılı olabilir ki?
YanıtlaSilHaklısınız. Anlayışlar değişti yeni programlar yapıldı ancak bir türlü ezberden kurtulamadık... Teşekkürler yorumunuz için :)
SilÇalıştığım bir lisede şöyle bir gözlemim vardı: Öğrenciler lise 1'e başlarken gözleri ışıldayan, ahlaki açıdan çok iyi çocuklarken; liseden mezun olurken gözlerindeki ışıltı kaybolmuş, ahlaki açıdan birçok olumlu özelliğini kaybetmiş olarak liseden ayrılıyorlar. Her öğrenci için olmasa da büyük çoğunluk için böyleydi durum. Bu gözlem sonucunda acaba biz eğitim verirken eğitim tanımında yer alan istendik yönde kısmını atlıyor muyuz? diye düşünmüştüm. Aklıma o geldi şimdi.
YanıtlaSilArif Bey, maalesef akademik bilgilere çok yoğunlaşıyoruz daha doğrusu yoğunlaşmak zorunda kalıyoruz. Çünkü sınavlara dayalı bir sistemimiz var ve bu da öğrencileri bezdiriyor. Eğitim sadece akademik bilgilerden ibaret değil. Öğrenciler bilgiye odaklanırken insani ve ahlaki değerlerden uzak kalabiliyorlar. Teşekkürler katkınız için :)
SilEğitim nedir sorusuna yüzlerce tanım yapılabilir. En çok kabul görenleri de yazmışsınız zaten. Bu bloğunuzun eğitim adına önemli paylaşımları içereceğini düşünüyorum. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilİnşallah birçok konuya değineceğim bu blogda. Sizlerin de desteğiyle inşallah büyüyecek bu blog. Teşekkür ederim yorumunuz için :)
Silemeğinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
Sileğitim nasıl olmalıyla ilgil düşüncelerim bu alibabanın kurucusunun konuşmasını dinledikten sonra değişmişti zaten öyleymiş ben anlamlı cümle haline getirememişim onları https://www.youtube.com/watch?v=F9d3QdhOKkQ burada özet var nasıl olmalı diye kesinlikle katılıyorum keşke temel eğitim sistemimiz de katılsa
YanıtlaSilTeşekkürler görüşleriniz için :) İzleyeceğim :)
SilBilgilendirici güzel bir yazi olmus 😊
YanıtlaSilTeşekkür ederim ziyaretiniz için :)
Sileğitim-öğretim bozuk ama medyaya bakarsanız çok başarılı öğrenciler var..🤔bu başarılı öğrencilerin kaçta kaçı gerçek başarı sahibi? sınavları nasıl geçtiler? açıkçası torpilleşmelerden biraz şüpheleniyorum.. bu vb gibi sorular,eğitim-öğretim ve adalet sistemi bozuk olduğu sürece sürekli kafaları kurcalayacaktır..✔ bilgiler için elinize sağlık..✔😊
YanıtlaSilMaalesef kafamızda birçok soru işareti var Ertuğrul Bey. İnşallah en kısa sürede sağlıklı bir sisteme kavuşuruz. Teşekkürler yorumunuz ve ilginiz için :)
SilÜlkeyi ayakta tutan temel kurum eğitimdir. Millî kültüre, millî kimliğe hizmet eden güçlü ve doğru bir eğitim olmazsa Türkiye'nin kurtuluşu ve yükselmesi mümkün olmaz diye düşünüyorum... Siteyi daha yeni farkettim takibe aldım bana da beklerim...Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilYazdıklarınızda çok haklısınız. Teşekkür ederim takibiniz için :)
Sil"istendik" kısmına takılmamışsınız ama bence asıl önemlisi o , kimin istediklerine göre şekilleniyor çocuklarımız ?
YanıtlaSilAklınıza gelen her olumlu davranış anlamına geliyor. Bununla ilgili bir yazı yazacağım inşallah. Teşekkürler yorumunuz için :)
SilFaydalı bir paylaşım olmuş. Başarılar
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Takibiniz için de teşekkürler :)
SilEğitim tam anlamıyla açıklamışsınız keşke ülkemizde de eğitime önem verilse ve dünyamız daha yaşanılır bir hal alsa..
YanıtlaSilVerilen önem maalesef yetersiz. İnşallah daha çok önem verilir eğitime. Teşekkürler yorumunuz için :)
Sileğitim şart fakat yeterli eğitim veriliyor mu çocuklara bence hayır inşallah eğitim sistemimiz biraz evvel daha iyi yerlere gelir.
YanıtlaSilSizinle aynı dilekleri paylaşıyorum. Teşekkürler yorumunuz için :)
SilÇok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık :) Enteryap olarak blogunuzu takipteyiz bizde sizi blogumuza bekleriz...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Hemen ziyaretinize geliyorum :)
SilSizin de dediğiniz gibi önemli olan verimli eğitimi nasıl verebiliriz konusudur. Teşekkür ediyorum yorumunuz için :)
YanıtlaSil