13 Aralık 2018 Perşembe

Yükseköğretimdeki Öğrenci Sayısı Giderek Artıyor


Bugün internette haberleri okurken TRT Haber'in Facebook sayfasında bir haber gördüm. Haberin başlığı şuydu: "Yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 8 milyonu aştı" Peki bu haber güzel, olumlu bir haber mi, övünülecek bir haber mi? Cevabını ben vereyim isterseniz: Elbette hayır. İlk bakışta konuya yabancı olanlar "Ne var canım bunda? Gençler ne güzel okuyor. Okumasınlar da kötü alışkanlıklar mı edinsinler?" diye bir yorumda bulunabilirler. Ama işin iç yüzü öyle değil. Bir eğitimci olarak bu konudaki düşüncem şu: Bu 8 milyon öğrenci geleceğin işsiz adayları. Çünkü ülkemizde maalesef üniversite okuyan gençlerimizin rahatlıkla iş bulduğu bir ortam ve sistem yok. Şöyle düşünürsek: Hadi bu gençlerin 1-2 milyonu öyle veya böyle bir işe girseler geriye kalıyor yine 6-7 milyon işsiz. Durum ne yazık ki böyle. Evet, doğru gençlerimiz okuyor, ama niçin okuyor? İşsiz kalmak için mi okuyor? Sizlere şunu sormak istiyorum: Geçimini sağlayamayan genç ülkemizin eğitimine, ekonomisine, bilimine ve kültürüne nasıl  katkı sağlasın? 

Sevgili okurlar, yani anlatmak istediğim şu ki; üniversite açmakla, kontenjanları artırıp bu üniversitelere öğrenci almakla iş bitmiyor. Doğru ve yerinde planlamaların yapılması şart. Planımızı geleceğe göre şekillendirmemiz ve adımlarımızı ona göre atmamız gerekiyor. Okuyan gençlerimiz için kesinlikle iş imkanları oluşturmalıyız. "Ne var canım, onlar da gitsin başka işlerde çalışsınlar. İş mi yok?" demek işin kolayına kaçmak ve sorunları görmezlikten gelmekten başka bir şey değildir. Bizlerin ve yetkililerin kendimize sormamız gereken soru ise şudur: Üniversitede gecesini gündüzüne katarak dirsek çürüten, sabahlara kadar ödev yapıp, sınavlara çalışan gençlerimize üniversiteyi bitirdikten sonra nasıl iş imkanları oluşturabiliriz? Bir de bu işin aile tarafı var tabi. Belki de o aile çocuğunu üniversitede okutup iş sahibi olabilmesi için ne türlü fedakarlıklar yaptı? Belki kendisi harcamadı çocuğuna gönderdi kazandığı parayı... Sırf o okuyup iyi yerlere gelebilsin diye... 

Bu konu gerçekten küçümsenecek bir konu değil. Bu ülkenin gençleri geleceğimizdir. Lütfen gençlerimizin değerini bilelim ve onların bu sorununa sessiz kalmayalım. Yetkililerimiz lütfen "bakan" değil "gören" ve "çözüm üreten" olsunlar. Saygılarımla...



26 yorum:

  1. Çok doğru söylüyorsun İbrahim. Yatırımların atılımların bir sonraki adımını da planlayıp sunmak gerek şüphesiz. Bu zorlu süreçte ve rekabet ortamında gençlere düşen ise onları sürüden ayıracak donanımlara sahip olmayı başarabilmek ve bu amaç için daha fazla gayret göstermek. Selamlar 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın. Gençler de donanımlı olmalı ancak bu sayı maalesef her geçen sene artıyor. Bir şekilde önlem alınmalı. Teşekkürler bu güzel yorumun için :)

      Sil
  2. Atanamayan öğretmen olarak sonuna kadar katılıyorum. Eği̇ti̇m sistemi düzenlenmeli evet, bunun için uğraşıyorlar evet ancak bir de eğitimden sonrası var. Emeğinin karşılığını alamamak bir süre sonra pes ettiriyor insana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kaderi paylaşıyoruz sizinle. Gençleri küstürmemek lazım bir şeyler yapılmalı... Yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil
  3. Aslında toplum bazında çalışacak insan ne yapar ne eder yine de çalışır yönünde örnekler olsa da öğrenci dediğimiz 'birey' o okuma sürecinde zaten bir gelecek kaygısı ile boğuşmaktan kendini alamıyor. Belki bir nebze koşullanma, belki de gerçeklerden kaçmama olarak nitelendirebiliriz bunu ancak benim için de birileri bir yerlerde hep buruk kalıyor, kızıyor, küsüyor ve kabuğuna çekiliyor. Bence biz toplum olarak bundan çok daha fazlası olabiliriz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrencilerin çoğunun hayalleri var. Mesela ben öğretmen olacağım diye üniversite okuyor ama maalesef atanamayınca ya da özel kurumlarda iş bulamayınca büyük bir hayal kırıklığına uğruyor. En kötüsü de bu... Doğru planlamalar şart... Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  4. Son cümlenizde o kadar haklısınız ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bakan" olmak kolay ancak "gören" olmak zor... İnşallah yetkililerimiz bunu başarır. Teşekkür ediyorum yorumunuz için :)

      Sil
  5. Şu sıra kendi mesleğimden biliyorum o kadar çok mahalle üniversitesi mezunu meslektaşım var ki laboratuar yüzü görmeden çıkıyorlar piyasaya ve gençlerdeki şu sıra peydah olmuş ben biliyorum fevriliği ile geliyorlar karşınıza kimi neyi sorumlu tutalım şaşırıyorum şahsen , okumuş bitirmiş mi bitirmiş karşıma gelen sıfatı almış mı almış bakıyorsun evet inşaat mühendisi ama anlitik düşünemiyor. buna çabası da yok , aldığı eğitime bakıyorsun onu mesleğe değil hazırlamak vermişler bir gaz salmışlar gibi kapıdan . Bilmediğini kabul etmenin erdemini kim öğretmeli insan nasıl kavramalı çok derin mevzular bunlar nerden daldık sabah sabah :) bir çay içelim hakkımızda hayırlısı olsun keşke herkes yeteneğinne göre eğitim alabilse herkes sevdiği işi layıkıyla yapmak adına kendini geliştirebilse ve keşke öğrencilere destek olunsa ... keşke keşke keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim sistemini yeniden düzenlemek gerekiyor. Bakalım ortaya yeni bir vizyon belgesi kondu. Neler getirecek bizlere merakla bekliyorum. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  6. Eğitimin ticarete dönüşmesi ve zorunlu eğitimin getirdiği sorunlar yavaş yavaş yüzünü gösteriyor. Verilen eğitimle hali hazırdaki öğrencinin bilgi birikimini çöpe dönüşüp ortaya vasıfsız bir öğrenci çıkıyor. TYT AYT baraj puanları ile yüksek kontenjanlı okullara yönlendirilen öğrencilerinin bir çoğunun amacı da hiç değilse iki yıllık da olsa gideyim boş kalmayım inancı.. Ara eleman kavramı zaten unutuldu. Herkes revaçta olan mesleklere yönelme derdinde. Sonuç; işsiz genç ordusu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel açıklamışsınız durumu. Benim endişem bu işsiz genç ordusunun her yıl katlanarak artması :( İnşallah gerekli önlemler alınır ve reformlar yapılır. Teşekkür ediyorum ilginiz ve yorumunuz için :)

      Sil
  7. Ben sizi buradan takibe almamamışım. Hemen aldım şimdi. Çok değerli paylaşımlarınız var burada da. Teşekkürler emeğiniz için.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Derya tavsiyesi ile geldim.İyi ki gelmişim.Blogunu çok sevdim.Bloglarımdan takip ettim(tariflimutfak-sibelinyemekleri)Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de bloglarınızı severek takip ediyorum. Çok güzel tarifler var. Size de başarılar :)

      Sil
  9. Bu konu ile ilgili olarak, ilgili "bakan"lara bir soru yönelttiğinizde, "Üzerinde çalışıyoruz" dyeceklerdir. Ameliyat masasına yatırılmış bir ülkenin yanında keyif sigaraları içen doktorlar gibi oldular artık "bakan"larımız. Yıllardır kanayan yaralarımız enfeksiyon bağladı. Eğitim sisteminin kesin çözümünü ve sonucunu açıklayacaklar: "Hastamız ex oldu"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ameliyat masasına yatırılmış bir ülkenin yanında keyif sigaraları içen doktorlar... Durum en iyi böyle anlatılabilirdi. Tebrikler ve teşekkürler...

      Sil
  10. Merhaba yazınız çok yerinde olmuş.Universite bittikten sonra gençler büyük bir boşluğa düşünüyor. İşsizlik sorunu gelecek kaygısı ne yapacağım? Sorunları yetmesmis gibi ilçe yada küçük yerlerde yasayanlar katilmak için bir etkinlik dâhi bulamıyorlar, dört duvar arasına hapsediliyorlar. Sonucunda ise psikolojisi bozulan bir gelecek çıkıyor maalesef hiç biri mutlu değil var olan yetenekleri çürürken kimse düşünmüyor. Yeni mezun ve atanmamis bir öğretmenim.Bazi iş verenlerin kibirini konuşmak bile istemiyorum tecrübesi olmayan ama içinde enerjisi olan gencler çalışıp hak ederek para kazanmak istiyor, iş verenin tavrı sanki dileniyormussun gibi ukalaca yüzünüze bile bakmamak olabiliyor maalesef. Hırsızlık yapmıyor alın teriyle iş istiyorlar sonra intihar eden gencecik insanlara vah tüh ediyoruz! Üniversite sayımızın bir anlam ifade etmedigini apaçık ortada...

    Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni mezunun çilesi de tam bir dram maalesef. Gittiğiniz her kurum sizden deneyim istiyor. Basit bir mantık yürütelim: Siz çalıştırmazsanız, o çalıştırmazsa bu gençler nerede deneyim kazanacak? Bunu da düşünen yok. Katkınız için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  11. Öncelikli olarak yeni blogunuz hayırlı olsun..Bir ülkede eğitim-öğretim sistemi bozuksa,aklınıza gelebilecek her şey bozuk demektir..Emeğinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil
  12. Eğitim ile ilgili yazılarınız beni cezbediyor. Paylaşımlarınızı severek takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Böyle yorumlar bizi motive ediyor.

      Sil
  13. Bir öğrenci ne zorlukla yetiştiriliyor.. Ne emekler veriliyor hem öğrenci tarafından hem de aile açısından.. Emekleri zayi olmasın dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de dileğimiz o yönde. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil

Popüler Yayınlar