26 Nisan 2019 Cuma

Kitap Okumanın Faydaları

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/white-ceramic-teacup-with-saucer-near-two-books-above-gray-floral-textile-904616/

Merhaba değerli okurlarımız. Bugünkü yazımızda sizlere kitap okumanın faydalarından bahsedeceğiz. Sözü fazla uzatmadan hemen kitap okumanın faydalarını maddeler halinde anlatalım:

1) Kitap okudukça söz varlığımız genişler. Söz varlığı geniş olan bir insan ise duygu ve düşüncelerini etkili bir şekilde anlatma imkanı bulur.

2) Düzenli bir şekilde kitap okuyan bir insanın anlama kabiliyeti artar.

3) Muhakeme gücümüz artar. Olaylar ve durumlar karşısında daha rahat akıl yürütme imkanı buluruz.

4) Konuşma ve yazma becerimiz gelişir. Duygularımızı, düşüncelerimizi daha güzel ve etkileyici ifadelerle anlatarak karşımızdaki insanları etkileyebiliriz.

5) Hayata, olaylara ve durumlara karşı bakış açımız değişir; tek bir bakış açısından kurtulur ve farklı bakış açıları kazanırız.

6) Roman ve öykü gibi türleri düzenli bir şekilde okuyan bir insanın hayal gücü gelişir. İnsan hayal aleminin derinliklerine dalar.

7) Düzenli olarak kitap okuyan insan zamanla eleştirel düşünme alışkanlığına sahip olur. Eleştirel düşünen insan da bilgilerin doğruluğunu, yanlışlığını ve tarafsızlığını rahatlıkla tespit eder.

8) Kitap okuyarak farklı yaşam biçimlerini ve kültürleri tanıma fırsatını buluruz.

9)  Kitap okumak ufkumuzu genişletir, zihnimizi açar. Bilgimiz, birikimimiz ve kültürümüz artar.

10) Roman ve öykü okuyan bir insan kendisini roman ve öykü kahramanlarının yerine koyarak empati yeteneği de kazanabilir.

11) Okumak insana özgüven de kazandırır.

12) Okuyan insan duyarlılık kazanır. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen olaylara karşı duyarlılık kazanırız.

13) Kişinin analiz gücü artar. Analitik düşünme yeteneği kazanarak olayları ve durumları incelemede ve değerlendirmede ustalık kazanırız.

14) Okumak insana bambaşka dünyaların kapısını açar. Bilgi, kültür ve hayal dolu bir dünyada kendimize yer buluruz.

15) İnsanı düşünmeye, öğrenmeye ve araştırmaya sevk eder. Aynı zamanda insana merak duygusunu da aşılar. 

16) Dürüstlük, sevgi, merhamet, hoşgörü gibi insanî değerleri ele alan kitapları okuyan insan bu değerleri içselleştirir ve bu değerlere günlük hayatında yer verir. 

17) Daha önce de söylediğimiz gibi okudukça ufku genişleyen insanın üretkenliği de artar. Düzenli olarak okuyan insan okuduklarından yola çıkarak yeni eserler meydana getirir.

18) Okumanın insanı psikolojik açıdan rahatlattığı da bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış durumda. 

Özetle, okuyan insan, yaşadığı dünyaya sığmaz, bambaşka dünyalara adım atar. Düzenli olarak okuyan insan zaman geçtikçe görecek ki hayatında gözle görülür değişiklikler olur ve bu değişikliğin etkisiyle faydalı işler yapmaya başlar. Bu yazımızda kitap okumanın faydalarından bahsettik. Başka yazımızda görüşmek üzere...





14 yorum:

  1. çok teşekkürler bu konuya dikkat çektiğiniz için. tek amacım herkes okusun okutalım

    YanıtlaSil
  2. Kitap okumanın faydalarını bir yazıda toplamanız çok iyi olmuş. çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağık. Kitap okumanın zararları başlıklı yazımı okumak isteyen okuyucularımızı da benim bloguma beklerim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Kitap okumak ufkumuzu geliştirip hayata farklı açılardan bakabilmemizi sağlar. Bir çok faydası var, hepsi de çok değerli...Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Düzenli kitap okuyan insan için en önemlisi kelime hazinesinin gelişmesi.Çok güzel bir yazı kaleme almışınız.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Sayın hocam çok güzel konuya el atmışsınız öncelikle size tsk ediyorum bu güzel bilgileri bizlere sunduğunuz için.

    YanıtlaSil
  7. Bu konuda onlarca yazı okumuşumdur. Gerçekten tüm maddeleri bir araya toplayan sayılı yazıdan birisi olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Kitap okumanın şüphesiz, bir çok faydası insana kattığı bir çok değer var. Bu yüzden en güzel kaçmalarım kitaplara olan. Ancak, birde çok okumanın zararları üzerine kafa yoranlar var. Bir eğitimci olarak ilginizi çekecektir: Arthur Schopenhauer'in "Okumak,Yazmak ve Yaşamak Üzerine" adlı kitabı

    YanıtlaSil
  9. Ruhumada iyi geliyor :) Hatta bazen kitap okumak beni heycanlandırıyor. Her türlü duyguya sokabiliyor. Zihninizi kuvvetlendiriyor.Okuyun okuyun, bol bol okuyun.

    YanıtlaSil
  10. Değerli bilgiler için editöre teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  11. bu yazdıklarınızın hepsinin çok faydası var ama bana asıl faydası kitapları; kendimi dünyadan kopartmak istediğimde ilk yardım çantası gibi kullanıyor olmam. Gerçekten çok güzel kafamı dağıtıyorum ve kısa bir sürede olsa kafama taktığım şey her ne ise ondan uzaklaşıyorum

    YanıtlaSil
  12. Kitap ruhun gıdasıdır.Kısa ve net.

    YanıtlaSil
  13. Kitap okumanın faydaları üzerine bir kitap bile yazılır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli görüşünüz için teşekkür ederim 😊

      Sil

Popüler Yayınlar