4 Eylül 2019 Çarşamba

Sözel/Dilsel Zekâya Sahip Olan İnsanların Özellikleri Nelerdir?

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/woman-reading-a-book-beside-the-window-1031588/

Zekâ konusunda geçmişten günümüze kadar birçok tanım yapılmıştır. Biz zekâyı kısa ve basit olarak şöyle tanımlayabiliriz: Zekâ, insanın problem çözme ve çeşitli alanlarda ürün ve performans koyma yeteneğidir. Biz zekâyı sadece sözel ve sayısal zekâdan ibaret göremeyiz. Zekâ, insanın spor, müzik, iletişim, doğa vb. alanlarda ortaya koyduğu ürün ve performansları kapsayan bir kavramdır. Gardner'ın geliştirdiği çoklu zekâ kuramına göre her insan sekiz zekâ alanı ile doğar. Bu zekâ alanlarından birisi de sözel/dilsel zekâdır. Biz de bu yazımızda "Sözel/dilsel zekâya sahip olan insanların özellikleri nelerdir?" sorusuna cevap aramaya çalışacağız.

Sözel/Dilsel Zekâ Neyi İfade Eder ve Bu Zekâya Sahip Olan İnsanların Özellikleri Nelerdir?

-Sözel/dilsel zekâ, insanın, sözcükleri yazılı veya sözlü olarak etkin kullanma becerisini ifade eden bir zekâ alanıdır.

-Sözel/dilsel zekâsı gelişmiş bir birey, anlama ve anlatma tekniklerini etkin bir şekilde kullanır. Dinleme ve okuma becerileri anlama tekniklerini; konuşma ve yazma becerileri ise anlatma tekniklerini oluşturur. Birey, okuyarak ve dinleyerek söz varlığını geliştirir. Konuşma ve yazma becerileri vasıtasıyla da duygularını ve düşüncelerini diğer bireylere aktarır. Bu zekâ alanı gelişmiş olan bireyler, duygularını ve düşüncelerini çok iyi ifade ettikleri için konuşmalarında ikna edicidirler.

-Bu zekâsı baskın olan bireylerin kelimelerle arası çok iyidir. Kelime oyunlarında başarılı olan bu bireyler, aynı zamanda tekerleme yazma ve söyleme konusunda da üstün başarı gösterirler.

-Şiir, roman, öykü, deneme vb. edebi türler çerçevesinde kaleme alınmış eserleri okumayı severler ve bu türler çerçevesinde yazmayı da severler.

-Okuduklarını anlamakta zorluk çekmezler.

-Farklı diller öğrenme konusunda başarılıdırlar.

-Okuma veya dinleme metinlerinde veya günlük hayatta insanların konuşmalarında geçen kapalı anlamlar içeren ifadeleri rahatlıkla çözümleyebilirler ve bu ifadelerin hangi anlamlara geldiğini tespit edebilirler.

-Dil içerisinde farklı dil ve ifade yapıları oluşturabilirler.

-Espri yapma ve söz sanatlarını kullanma konusunda başarılıdırlar.

Sözel/Dilsel Zekâmızı Nasıl Geliştirebiliriz?

-Öncelikle türü ne olursa olsun kitaplarla aramız iyi olmalı. Başka bir deyişle kitaplarla içli dışlı olmalıyız. Bol bol okuyarak söz varlığımızı geliştirmeliyiz.

-Kitap okumanın yanında sözlük kullanma alışkanlığı da kazanmalıyız. Sözlük kullanarak bilmediğimiz sözcüklerin anlamlarını öğrenmeliyiz.

-Kelime oyunlarını içinde barındıran bulmacalar çözmeliyiz.

-Tekerleme yazma ve söyleme alıştırmaları yapmalıyız.

-Okuma ve dinleme metinlerinde ya da günlük hayatta diğer insanların konuşmalarında geçen ifadeler ve kavramlar üzerinde düşünüp bunların hangi anlamlara geldiğini araştırmalıyız.

-Günlük hayatta kullandığımız ya da bilimsel metinlerde karşımıza çıkan kelimelerin kökenleri konusunda araştırmalar yapabiliriz. Kelimelerin geçmişten günümüze doğru yaşadığı yapısal ve anlamsal değişiklikleri araştırabiliriz.


Değerli okurlarımız; günlük hayatımızda özellikle diğer insanlarla iletişim kurmada sözel/dilsel zekâ hayatî bir öneme sahiptir. Her insan az da olsa çok da olsa sözel zekâya sahiptir ve bu zekâ alanı çeşitli etkinliklerle geliştirilebilir. Yazımıza son verirken herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler diliyoruz. 

10 yorum:

  1. Kitap okumak çok değerli bir faaliyet. Yazınız çok bilgilendirici olmuş. Teşekkürler! 😀

    YanıtlaSil
  2. Blog yazarak ve kitap okuyarak gerçekten kendimi daha iyi ifade edebilmeyi öğrendiğimi farkettim.

    YanıtlaSil
  3. Sözel zeka oldukça artılıp geliştirilebilir bir yeti. Okudukça ufku genişliyor insanın böylece anlatım tarzıda değşiyor. Güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Kitap okumanın çok faydaları oluyor buda bir tanesi ben diksiyon kursuna giderken bolca tekelerleme söyletiyorlardı konuşmaların daha akıcı ve düzenli olması için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Çok okumak ve iyi bir dinleyici olmak gerek. Sözel ve dilsel zeka, sayısal matematiksel zekayı da olumlu yönde destekliyor.

    YanıtlaSil
  6. EDEBİ KONULARDA SÖZEL-DİLSEL ZEKA DAHA ÖNEMLİ BENCE. ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ HOCAM. EMEĞİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  7. Şu yabancı dil meselesini saymazsak (ki bu bizim ülke çocuklarının da eğitim hayatı boyunca en başarısız olduğu bir durum) tam bir sözel zekaya sahip biri olarak gördüm kendimi. Önerileri de dikkate alıp daha da geliştirmek lazım tabii..

    YanıtlaSil
  8. Zeka çok değişik bir yapı veya olgu. Bununla ilgili bir yazıda benim blogumda var. Bu arada blogunuzu yeni keşfettim sizi takibe alıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Sözel-dilsel zekaya sahip olduğumu düşünüyorum. Ama maalesef bu özelliğimi yabancı dil öğrenme konusunda kullanamadım. Çok zayıfım bu konuda.

    YanıtlaSil
  10. Sanirim ben de sözel dilsel zekaya sahibim. Yazarak kendimi daha iyi ifade ederim ve yabanci dilleri kolay öğrenirim 😊

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar