3 Ağustos 2020 Pazartesi

Konuşma Halkası Tekniği Nedir?


Öğretim sürecinde öğrencilerin sadece akademik beceriler kazanması amaçlanmaz, öğrencilerin diğer becerilerinin de geliştirilmesi amaçlanır. Bu amaçla öğrenme-öğretme sürecinde çeşitli teknikler uygulanır. Bu tekniklerden birisi de konuşma halkası tekniğidir. Bu yazımızda "konuşma halkası tekniği nedir?" ve "konuşma halkası tekniğinin yararları" konusunu ele alacağız. 

Öğrencilerin empati becerilerinin geliştirilmesi, duyguları ve düşünceleri ayırt edebilmeleri, görüş ayrılıklarını görmeleri ve bu görüş ayrılıklarına saygı duymalarını sağlamak amacıyla yapılan tartışma tekniğine konuşma halkası tekniği denir. 

NOT: Bu tanımda anahtar sözcük grubu "empati becerilerinin geliştirilmesi"dir. Bu teknik sorulurken soru kökünde "empati yapma becerisine" mutlaka değinilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sınavlarda "empati" kavramı direkt olarak verilmeyebilir. Bu ifade soruda "öğrencilerin kendisini başkasının yerine koyarak o kişinin ne hissettiğini ve düşündüğünü anlaması" olarak geçebilir. 

Konuşma halkası tekniği, sınıfın geniş bir daire oluşturacak şekilde düzenlenmesiyle başlar ve konuşma sırasını belirtecek bir cismin seçilmesiyle devam eder. Bu cisim, küçük sünger bir top ya da bir silgi olabilir. Öğrencilere bir olayın, bir öykünün ya da bir görsel unsurun sunulmasıyla sürece devam edilir ve bunlarla ilgili öğrencilere çeşitli sorular yöneltilir. Öğrencilerden konuşmak isteyenler sırayla seçilen cismi eline alır. Bu teknikte gönüllülük esastır, cismi alan öğrenci konuşmak istemezse konuşması için zorlanmaz ve sıra yanındaki arkadaşına geçer. Sürecin sonunda ise özet ve değerlendirme yapılır. 

Örnek Etkinlik: Bir Türkçe öğretmeni dersinde öğrencilerinin bazı duyguları anlayabilme becerilerini geliştirmek için sınava geç kalan bir öğrencinin yaşadıklarını anlatan kısa bir filmi öğrencilerine izletir. Daha sonra öğrencilerinden, filmdeki karakterin yerine kendilerini koymalarını ister. Öğretmen bu bağlamda öğrencilerine; 
-Sizce ...... ne hissetmiştir?
-Sizce ...... ne düşünmüştür? 
şeklinde sorular yöneltir. 

Konuşma Halkası Tekniğinin Yararları 

-Öğrencilerin empati yapma becerisini geliştirir. 
-Öğrencilerin duyguları ve düşünceleri ayırt edebilmelerini sağlar. 
-Öğrencilerin görüş farklılıklarını görmelerini ve bu görüş farklılıklarına saygı duymalarını sağlar. Ayrıca bireylere farklı bakış açıları da kazandırır. 
-Öğrencilerin iletişim kurma becerilerini geliştirir. Onların birbirleriyle doğru ve sağlıklı iletişimde bulunmalarına katkıda bulunur. 
-Öğrencilerin karar verme becerilerini geliştirir. 

Değerli okurlarımız, bu yazımızda bir tartışma tekniği olan, öğrencilerin empati yapma becerisini geliştiren, onlara bazı duyguları anlayabilme olanağı sunan konuşma halkası tekniğini ve bu tekniğin yararlarını ele aldık. Yazılarımız devam edecek. Lütfen takipte kalın. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar