18 Ocak 2019 Cuma

Eğitim Olumlu Davranışlar Kazandırma Sürecidir


Merhaba arkadaşlar. "Eğitim Nedir?" adlı yazımda eğitimin tanımını yapmıştım. Eğer okumadıysanız o yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımda ise eğitimin tanımında yer alan "bireyin davranışlarında istendik yönde değişiklik meydana getirme" meselesinden bahsetmek istiyorum. 

"İstendik yönde değişiklik" -yani biz bunu istendik davranışlar olarak da adlandırabiliriz- başka bir deyişle istendik davranışlar dediğimizde aklımıza olumlu davranışlar gelmelidir. Yani aklımıza gelebilecek her türlü olumlu davranış kapsam içerisinde düşünülebilir. Eminim ki aklınızda bir çerçeve oluşmuştur. Bu çerçeveyi oluşturduktan sonra sizler de istendik davranışlar konusunda bir liste oluşturabilirsiniz. Hatta bu istendik davranışlar konusunda bir kitap bile yazılabilir. Ancak ben bu yazımda konuya yüzeysel açıdan bakmak istiyorum. 

Peki nedir bu istendik davranışlar ya da ne olmalıdır? Bu sorunun cevabını arayalım: 

1) Benim için en önemlisi öğrencileri insanî değerler açısından iyi bir şekilde yetiştirebilmektir. Onlara imkanlarımız doğrultusunda iyi bir şekilde değerler eğitimi vermemiz gerekli. Bu konuyla ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Yani birinci istendik davranış öğrencilerin hoşgörü, sevgi, merhamet, dürüstlük vb. insanî değerlere sahip olması. 

2) Bireyin günlük yaşamını kolaylaştıracak bilgi ve becerilere sahip olması,

3) Bireyin dil bilinci kazanması, 

4) Bireyin milli şuur kazanması, 

5) Öğrencilerin demokratik tutumu benimsemesi, 

6) Öğrencilerin bilimsel düşünme tutumunu benimsemesi, 

7) Öğrencilerin insan hakları konusunda bilinçli olması ve insan haklarına saygılı olması, 

8) Öğrencilerin haklarımız ve sorumluluklarımız konusunda bilinçli olması

9) Öğrencilerin eleştirel düşünme alışkanlığını kazanmış olması,

10) Öğrencilerin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi ve bilgi teknolojisini etkili bir şekilde kullanabilmesi. 

Değerli okurlar; yazımın başında da söylediğim gibi "istendik davranışlar" dediğimizde aklımıza "her türlü olumlu davranış" gelecek. Ben böyle 10 maddelik kısa bir liste oluşturdum. Bu maddeleri ilerleyen günlerde sitemde detaylı bir şekilde ele almayı düşündüğümden konuya yüzeysel olarak baktım. Aslında derine indiğimizde bu maddeleri çoğaltmamız mümkün. 

Bugün anlatacaklarım bu kadar. Bir başka yazımda görüşmek üzere. Sevgiler ve saygılar...



30 yorum:

  1. 10 madde harika..Eğitim fakültelerinde bunları güzelce anlatsalar..Öğretmen yetiştirme metodumuz değişmeli...Al formasyon ol ogretmen. Bu iş böyle olmaz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun Sibel Hanım desteğinizi hiç esirgemiyorsunuz. Düşüncenizde de çok haklısınız. Teşekkürler :)

      Sil
  2. 7. Maddede değindiğiniz insan hakları konusu diğer konular gibi oldukça önemli.. Merhametli, insani duyguları gelişmiş yetişkinlere ihtiyacımız var.. Bunun tohumları da elbette ki çocukluk döneminde atılmalı. Ağaç yaşken eğilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Katkınız için teşekkürler :)

      Sil
  3. Bu konu önemli özellikle erken yaşta istenilen şekilde yön verilmediği taktirde birey savruluyor ve sonuçları genelde kötü oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erken yaşta kaliteli eğitim vermek önemli. Katkınız için teşekkürler :)

      Sil
  4. Hani hep denir ya, eğitim istendik davranışlar kazandırmaktır diye, aynen öyle. Madde madde anlatım güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Açıklayıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık:) güzel bir paylasim. Devamını beklerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı gelecek inşallah. Teşekkürler bu güzel yorumun için :)

      Sil
  6. Ne güzel ve detaylı bir şekilde açıklamışsınız İbrahim Bey. Bence insan hakları maddesi en önemlisi. Hatta genişletilip, dünyaya ve yaşama saygılı olmak olarak kullanılabilir. Teşekkürler bu bilgi dolu paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Gülhan Hanım. Katkım olduysa ne mutlu :)

      Sil
  7. Madde madde yazmanız güzel olmuş bence.Akılda daha kalıcı olur :) Bu blogunuzu bilmiyordum,takipteyim tabi :)

    YanıtlaSil
  8. iBRAHİM BUNUDA TAKİPE ALDIM

    YanıtlaSil
  9. Hep bize öğretilen eğitim olumlu davranışlar kazandırmaktır. Gerçekten eğitim her yaş insan için önemli bir olgu. Yazınızı çok güzel buldum tebrikler :)

    YanıtlaSil
  10. kaleminize sağlık güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  11. çok önemli tespitler,istendik davranışların listesini yapmanız da güzel olmuş..🙂 dün milli eğitim bakanının "eğitimde bir çöküş"ün olduğunu itiraf edercesine bazı açıklamaları vardı,bundan dolayı da yeni bir takım düzenlemeler yapmışlar galiba ama ben bunların da bir işe yarayacağını pek sanmıyorum,çünkü mesele biraz da "zihniyet değişimi"nde,bu gerçeği görmeleri gerekiyo bence..elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın bakan mevcut zihniyetten farklı bir zihniyet taşıyor. Vizyonu geniş bir insan ve bilim adamı. Tek sorunu bu vizyonunu ortaya koyacak bir ortam yok maalesef. Size de katılıyorum, zihniyet değişimi şart. Teşekkürler katkınız için :)

      Sil
  12. Gerçekten samimi bir şekilde en içten dileklerimle sizi tebrik ediyorum harika bir yazı yazmışsınız. 7 den 70 e herkesin okuması gereken türden. Eğitim genel anlamıyla her noktasına değinilerek bu kadar güzel özetlenirmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu oldum.Teşekkürler bu güzel yorumunuz için :)

      Sil
  13. Ellerinize sağlık.Özellikle 1., 7. ve 9. maddeler son derece önemli. Bunun yanı sıra çocuklara doğa sevgisi aşılamak ve çevre bilinci aşılamak da önemli. Ayrıca sanatsal ifade yeteneklerini geliştirmek, hayalgüçlerini harekete geçirmek ve yaratıcı olmalarını sağlamak için kaliteli sanat eğitimleri vermek de önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için çok teşekkür ediyorum :)

      Sil
  14. Bir eğitimci olarak ben zevkle okudum yazinizi. Maalesef degismesi gereken cok sey var. Sizin yazınızı biraz ornek alsalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkürler. Oldukça motive edici 😊

      Sil
  15. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. 3. 4. ve 6. madde bence en can alıcı maddeler

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar