7 Nisan 2019 Pazar

Eğitim Programının Faydaları

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/composition-creativity-desk-education-207756/

Merhaba değerli okurlarımız. Geçen yazımızda iyi bir eğitim programının özelliklerinden söz etmiştik. Eğer okumadıysanız o yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bugünkü yazımızda ise eğitim programının faydaları konusunu ele alacağız. İsterseniz vakit kaybetmeden eğitim programının faydalarını maddeler halinde anlatalım:

1) Eğitim programı yönlendiricidir. Eğitim-öğretim faaliyetlerine yön verir. Eğitim-öğretim sürecinin bilinçli ve planlı bir şekilde ilerlemesine katkı sağlar.

2) Eğitim-öğretim sürecinin verimini artırır. Eğitim programı sayesinde öğreticiler hangi konunun ne zaman, nasıl ve hangi araç-gereçlerle işleneceğini bildiği için eğitim-öğretim sürecini kargaşaya yer vermeden planlı, düzenli ve bilinçli olarak yönetme imkanı bulurlar.

3) Öğretmenlere rehberlik eder. Onlara neyi, nasıl yapacakları konusunda yol gösterir.

4) Eğitim programı eğitim-öğretim etkinliklerinin düzenlenmesinde eşgüdüm sağlar. Eşgüdümün sağlanması ortak amaçlara ulaşmada çok önemlidir. Eşgüdüm aynı eğitim basamağında bulunan kurumlarda eğitim-öğretim etkinliklerinin aynı amaç ve kazanımlara yönelik düzenlenmesini ifade eder. Başka bir deyişle A okulunda başka amaç ve kazanımlara yönelik B okulunda ise başka amaç ve kazanımlara yönelik etkinlikler düzenlenmez. Tüm okullarda etkinlikler aynı amaç ve kazanımlara yönelik düzenlenir.

5) Bilimsel temellere oturtularak hazırlanmış ve bilimsel özellikleri bünyesinde barındıran bir eğitim programı hem uygulayıcılara hem de öğrencilere bilimsel düşünme tutumunu kazandırır.

Özetle eğitim programı, eğitim-öğretim faaliyetlerine yön veren, eğitim-öğretim sürecinin verimini artıran, öğretmenlere -özellikle göreve yeni başlayanlara- rehberlik eden, etkinliklerin düzenlenmesinde eşgüdüm sağlayan, uygulayıcılara ve öğrencilere bilimsel düşünme tutumu kazandıran bir disiplindir. Yazımızı bitirmeden önce eğitim programının fayda sağlamasının ön şartının çağın gereklerine uygun olarak düzenlenmesinden geçtiğini sözlerimize eklemek zorundayız.

Bu yazımızda eğitim programının faydalarını ele aldık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...

12 yorum:

  1. Eğitim programının faydaları elbette çok önemli. Ancak günümüzde o programlar o kadar çabuk değişiyor ki öğrenciler adapte olmakta zorlanıyor. Öğretmenler için çok önemli bilgiler vermişsiniz İbrahim Bey. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Egitim programlari yaziniz cok güzel bilgiler iceriyor. Tabii okullarda uygulanmasi da önemli 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygulanması en önemlisi. Teşekkürler yorumunuz için 😊

      Sil
  3. eğitim programının faydalarına değinmeniz çok güzel olmuş. Kesinlikle öğrencilere çok faydası olacağını düşünüyorum. Doğru yönlendirilmeyen öğrencilerin ve onlara emek veren eğitimcilerin sırf bir program veya yönlendirme olmadığı için emeklerinin araya gitmesine, gençlerin heba olmasına çok üzülüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı dilekleri paylaşıyoruz. Teşekkürler yorumunuz için 😊

      Sil
  4. Pek yabancı olmadığım konular ve açıklamakla çok iyi yapmışsın... Başımıza ne geldiyse programsızlıktan gelmiyor mu ? :/
    Teşekkürler paylaşımını için...

    YanıtlaSil
  5. Ülkemizde en ihtiyaç duyulan şey yazınızda bahsettiğiniz "bilimsel düşünme tutumu". Dünya eğitimde çok farklı noktalara ilerlerken ülkemizde bilimsellikten uzak, dogmatik, ezbere dayalı çalışmalar yapılması dünyayı geriden takip etmemize sebep oluyor. Dilerim ülkemizde de doğru yapılandırılmış eğitim programı faydaları ve önemi daha iyi anlaşılır ve gençlerimiz dünyayla rekabet edebilir zihinlere kavuşturulurlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel düşünme tutumu ilerleyebilmemiz için çok önemli. Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkürler 😊

      Sil
  6. Egitim programlarının faydaları konulu yazınızda çok yerinde tespitler var teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar