26 Haziran 2019 Çarşamba

Eğitimde Program Geliştirmenin Temel Özellikleri

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/photo/coffee-cup-mug-desk-5251/


Merhaba değerli okurlarımız. Bugünkü yazımızda eğitimde program geliştirmenin temel özellikleri üzerinde duracağız.

Bir ülkenin her alanda gelişebilmesi için o ülkede uygulanmakta olan eğitim sisteminin çağın gereklerine uygun bir şekilde yapılandırılması ve geliştirilmesi gerekir. Her ülkenin doktorlara, öğretmenlere, hukukçulara, sanatçılara, sporculara kısacası her meslek grubundan yetişmiş nitelikli insanlara ihtiyacı vardır. Bu saydığımız meslek gruplarının mensupları söz konusu ülkenin eğitim sisteminden çıkan insanlardır. Bu nedenle bizlerin eğitimde program geliştirme konusu üzerinde durmamız gerekir.

Program geliştirme, uygulanmakta olan programın yaşadığımız çağın ihtiyaç ve beklentilerine uygun hale getirilmesi için yapılan sistemli çalışmaların bütünü olarak tanımlanabilir. Program geliştirmede;

-Niçin öğretelim?
-Ne öğretelim?
-Nasıl öğretelim?
-Ne kadar öğrettik?

gibi sorulara yanıt aranır.

Program geliştirmeden kısaca söz ettikten sonra program geliştirmenin temel özelliklerinden de bahsedelim:

-Eğitim, doğrudan veya dolaylı olarak birçok faktörden etkilenir. Eğitimin doğasında bu vardır. Program geliştirme süreci eğitimi etkileyen her şeyle ilgili araştırma yapmayı gerektiren bir süreçtir.

-Bu süreç iş birliği gerektiren bir süreçtir. Ekip çalışmasını zorunlu kılar. Konunun ve ölçme-değerlendirme uzmanlarının koordineli bir şekilde çalışmasını gerektirir.

-Program geliştirme çalışmaları sürekli ve dinamik olan bir süreci içerisinde barındırır. Bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere, toplumsal gelişmelere ve konu alanlarındaki gelişmelere bağlı olarak yapılır. 

-Bu süreç araştırma-geliştirme sürecini içinde barındıran, ekonomik, siyasi ve sosyal yapı ile ilişkili olan, zamanla sınırlı tutulamayan bir süreçtir. Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre eksiklikler giderilir ve program geliştirilmeye çalışılır. 

-Geliştirilen programlar bir yandan uygulanır; uygulanırken de geliştirilmeye devam edilir. Yani bu süreç uygulama ile iç içe olan bir süreçtir. 

-Bu süreç aşamalı bir süreçtir. Tasarlama (planlama), hazırlama, pilot deneme, değerlendirme ve düzenleme aşamalarından oluşur. 

-Program geliştirme süreci aynı zamanda bir karar verme sürecidir. Bu süreçte hedefler seçilir, içerik seçilir ve düzenlenir ve sonuçlar değerlendirilir. 

-Bu süreç sistematik olmayı gerektiren bir süreçtir. Hedef, içerik, eğitim durumları ve değerlendirmeden oluşan eğitim programı ögeleri arasında dinamik ilişkiler vardır. Bu nedenle ögelerin herhangi birinde meydana gelen değişiklikler diğerlerini de etkiler. 

-İletişim gerektiren bir süreçtir. Merkezden diğer kurumlara, diğer kurumlardan merkeze doğru iletişim gerektiren eşgüdümsel bir süreçtir. Geliştirme çalışmaları kesinlikle merkezden bağımsız yapılamaz. 

-Psikolojik, felsefi, tarihsel, toplumsal, ekonomik, bireysel ve konu alanı gibi kuramsal temellere dayalıdır. 

Değerli okurlarımız, bu yazımızda eğitimde program geliştirmenin temel özellikleri üzerinde durduk. Okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederiz. 


11 yorum:

  1. Kpss ders kitabı okuyorum sandım bir an. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Şuan onlara da çalışıyorum . Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. ülkemizin geleceği için evlatlarımızın geleceği için en öncelikli konumuz bu olmalı...Gelecek nesilleri ne kadar donanımlı olarak eğitirsek ülkemizin geleceği de o kadar parlak olucaktır diye düşnüyorum....

    YanıtlaSil
  4. ÇOK FAYDALI BİR PAYLAŞIM. TEŞEKKÜRLER İBRAHİM HOCAM.

    YanıtlaSil
  5. iş birliği, ekip çalışması, program yapma, ölçme-değerlendirme vs eğitim açısından oldukça kıymetli şeyler.. Eğitimde program geliştirme konusundaki temel özellikleri böyle bir yazı altında toplamanız çok iyi olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Egitimde program gelistirmeyi her yönüyle ele almissiniz, teşekkürler paylasim icin 😊

    YanıtlaSil
  7. Bizim ülkemizde uygulanmayan bir sistemden bahsetmişsiniz. Bizde bakan değiştikçe sistem değişir...

    YanıtlaSil
  8. Bloğunuzu yeni keşfettim, takibe aldım. Ziyarete beklerim.

    YanıtlaSil
  9. awesome article..
    thanks for visiting my blog and have a nice day

    YanıtlaSil
  10. BÖYLE BİLİMSEL YAZILARIN OKUMASI SIKICI OLABİLİR ANCAK ÇOK FAYDALI YAZILARDIR. ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar