28 Temmuz 2020 Salı

Zıt Panel Tekniği Nedir?

Foto Kaynak: https://www.pexels.com/tr

İşlenen konuların tekrarına ve elde edilen bilgilerin pekiştirilmesine dayanan tartışma tekniğine zıt panel tekniği denir. Tekrar ve pekiştirme amaçlı olan bu tartışma tekniğinde yeni fikirlerin ortaya çıkması ve çeşitli yanılgıların giderilmesi de amaçlanır. Zıt panel tekniğinde öğretmen soru grubu ve cevap grubu olmak üzere iki grup oluşturur.

Zıt Panel Tekniği Nasıl Uygulanır?

-Önce öğretmen sınıfı soru ve cevap grubu olmak üzere ikiye ayırır.
-Her gruba bir başkan (lider) seçilir.
-Hazırlık süreci için 15-20 dakika kadar bir süre verilir ve bu süre içinde soru grubu işlenen konuyla ilgili sorular yazar, cevap grubu da sorulması olası sorulara tahmini cevaplar yazar.
-Hazırlık sürecinin ardından soru grubu soru sorar ve cevap grubu soruları cevaplar. Bu süreç tartışma havasında geçer ve süreç tamamlanır.
-Daha sonra gruplar rolleri değiştirir. Soru grubu cevap, cevap grubu da soru grubu rolünü üstlenir ve süreç tekrarlanır.
-Etkinliğin sonunda süreç değerlendirilir. Elde edilen sonuçlar özetlenerek rapor haline getirilir.

Zıt Panel Konu Örnekleri / Zıt Panel Tekniğine İlişkin Etkinlik Önerileri 

-Bir öğretmen, dersinde doğal kaynakların verimli kullanımı konusunda etkinlik yaptırmak için öğrencileri iki gruba ayırır. Gruplardan birini soru grubu diğerini ise cevap grubu olarak görevlendirir. Gruplara gerekli hazırlıkları yapması için 15-20 dakika süre verir ve etkinliği başlatır.

-Türk Dili ve Edebiyatı dersinde Oğuz Atay'ın hayatını ve edebi kişiliğini işleyen bir öğretmenin sınıfı soru soran ve cevap veren şeklinde iki gruba ayırıp etkinlik yaptırması...

NOT: Zıt panel tekniği ile panel tekniği karıştırılmamalıdır. Panel, bir başkan ve sayıları 5-6 kadar olan katılımcıların bir konunun alt boyutlarını ve farklı boyutlarını tartıştığı ve diğer bireylerin dinlediği bir tartışma tekniğidir. Zıt panel tekniğinde ise soru ve cevap grubu olmak üzere iki grup vardır.

Zıt Panel Tekniğinin Yararları 

1) Öğretmenin rehber olduğu bu teknik öğrencinin öğretim sürecine etkin katılımını sağlar.
2) İşlenen konuları tekrar etme olanağı tanır ve bilgiler bu sayede pekiştirilir.
3) Öğrencilerin kendilerini ifade etmesini sağlayan bu teknik ifade becerisini geliştirir.
4) Sorulan sorular dolayısıyla öğrencileri düşünmeye sevk eder.
5) Yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar.
6) Çeşitli yanılgıların giderilmesinde rol oynar.

Değerli okurlarımız, bu yazımızda "zıt panel nedir?" sorusuna yanıt aradık ve zıt panel tekniğinin yararlarından bahsettik. Başka bir yazımızda görüşmek üzere...


1 yorum:

Popüler Yayınlar